Zware omstandigheden in Arnhem

Op de koudste zomerdag sedert 1975 hebben Mitsubishi renners Ramses Bekkenk en Karen Brouwer de Bergrace in Arnhem gewonnen. Bekkenk beet het spits af in de 150 minuten race en reed halverwege samen met Thijs van Amerongen van het AA Drink Cyclocrossteam aan kop. De aanhoudende regen zorgde voor zware omstandigheden en een ware slijtageslag. Bijna 25% van de deelnemers haalde de finish niet, waaronder Van Amerongen. Bekkenk had ook te maken met haperend materiaal maar wist dit al improviserend op te lossen. Mitsubishi renner Ad de Brabander (10e) reed lange tijd op plek 9 maar door problemen met de remmen besloot hij om in de laatste ronden de beruchte trappen-afdaling lopend af te leggen en dat kostte hem uiteindelijk 1 plaats.

Karen Brouwer startte in de 75 minuten race en reed haar concurrenten op het zware en technische parcours op ruime afstand. Karen: “Ik kreeg in de eerste bospassage al een voorsprong en kon die gedurende de race nog verder uitbouwen. Het was wel prettig om tussen de mannen te rijden omdat het motiveert als je renners in blijft halen. Daarbij ging iedereen heel netjes aan de kant en kreeg ik hier en daar zelfs wat aanmoedigingen!
Vooraf bij de start gaf de jury aan dat ze nog niet zeker wisten of er ook een open NK voor de dames zou zijn, maar dit was wel het geval. Leuke verrassing dus bij de huldiging dat ik een trui kreeg.”
Op de tweede plaats eindigde Manon van Hees, net als afgelopen maandag tijdens de Ardennes Trophy. De winst in Arnhem is de eerste Nederlandse overwinning van Karen Brouwer in 2012.

Zowel Ramses Bekkenk als Karen Brouwer leiden op dit moment het Algemene Klassement van de Bergraces. Er volgen nog 2 Bergraces, op 1 juli in Oosterbeek en op 2 september in Lunteren.