Mountainbikers verslagen in Noordwijk

Strandraces blijven aan populariteit winnen en jarenlang waren het toch vooral de mountainbikers die de dienst uitmaakten. Maar dat beeld is de laatste tijd aan het veranderen. De voorsprong in kennis en techniek is voorbij, je treft steeds minder wegrenners met de verkeerde banden en veel te hoge bandenspanning. Ze weten inmiddels ook hoe het werkt.

Winnaar Sebastian Langeveld

Met de successen van de weg- en baanrenners doet in de strandraces een nieuw fenomeen zijn intrede, tenminste nieuw voor mountainbikers, namelijk “tactiek”. En dat is even wennen voor de mountainbikers die normaliter wedstrijden rijden waar gewoon de sterkste wint. Simpel.

Tijdens de strandrace Noordwijk IJmuiden Noordwijk stonden uiteindelijk 2 wegrenners en 1 baanrenner op het podium, nummer 4, mountainbiker en Mitsubishi renner Ramses Bekkenk baalde zichtbaar. De overwinning van Sebastian Langeveld was overtuigend, met minuten voorsprong kwam de Orica-GreenEdge-prof solo over de finish in Noordwijk. De strijd om de overige podiumplaatsen ging tussen het 4-tal Rob van der Niet, Bram Imming, Jeroen Boelen en Ramses Bekkenk.

Van der Niet, Bekkenk, Boelen en Imming

Vlak voor de strandopgang naar de boulevard van Noordwijk plaatste Rob van der Niet een demarage en ging als eerste naar boven gevolgd door Bekkenk, Boelen en Imming. Rob van der Niet sprintte zo naar een overtuigende 2e plaats, gevolgd op 3 seconden door Bram Imming die in zijn sprint Ramses Bekkenk nipt wist te verslaan. De beide mountainbikers (Boelen en Bekkenk) uit de achtervolgende groep van vier hadden zo het nakijken.

Het misfortuin voor het Mitsubishi Mountainbiketeam begon al op de heenweg naar IJmuiden toen Bram Rood lek reed. Het lukte Bram om de kopgroep van dat moment bij het keerpunt in IJmuiden tot op 300 meter te naderen. Maar na het keerpunt begon een terugweg van 26 km wind tegen en dan zijn 300 meter achterstand een schier onmogelijke opgave. Bram kwam tot de 2e achtervolgende groep en finishte uiteindelijk als 9e. Ad de Brabander finishte op een 17e plaats en Koen van Haaster is op de weg terug met zijn 21ste plaats.

Bram Rood vooraan in de 2e achtervolgende groep