Mariendaal, 2x winst op kloostergrond

De organisator van de Bergraces krijgt voor elkaar wat maar weinig anderen lukt, mountainbikewedstrijden op de mooiste plekjes van Nederland. Na wedstrijden op landgoed Oranje Nassau’s Oord (Wageningen) en Stadspark Klarenbeek (Arnhem) vond afgelopen zondag de derde bergrace plaats op landgoed Mariëndaal te Oosterbeek.

De parcoursbouwer hoeft op landgoed Mariëndaal geen kunstgrepen uit te halen om voor de deelnemers een interessante wedstrijdronde uit te zetten. Het terrein is heuvelachtig, kent veel snelle passages en steile klimmen. De parcoursbouwer weet er verder een technisch lastige ronde van te maken door de vele “aflopende” bochten, bochten waar het moeilijk is om voldoende grip te vinden.

Voor het Mitsubishi Mountainbiketeam stonden Ramses Bekkenk, Ad de Brabander en Karen Brouwer aan de start. Ramses en Ad ’s ochtends voor de 150 minuten race en Karen om klokslag 12.00 uur voor de 75 minuten race.
Een belangrijke race voor zowel Ramses als Karen omdat zij beiden hun eerste positie in het klassement verdedigen.

Ramses voor de start van zijn race: “Het is een prachtig parcours, maar niet ideaal voor mij. Veel kort draaien en vervolgens steil omhoog, als Frank Schotman dan je directe tegenstander is wordt het flink afzien. Frank is zeer explosief en zijn versnellingen na elke bocht zijn bijna niet bij te houden.”

Wat Ramses had voorzien gebeurd ook in de eerste helft van de race. Frank Schotman neemt na de start de leiding en rijd meer dan 30 seconden weg bij Ramses. Maar in de tweede helft herpakt Ramses zich en het lijkt alsof zijn rondetijden steeds sneller worden. Frank Schotman wordt achterhaald en nu zijn de rollen omgedraaid en heeft Schotman moeite om Bekkenk te volgen. Uiteindelijk wint Ramses overtuigend, de vorm is prima en dat is een prettig gevoel 2 weken voor de start van de Transalp. Frank Schotman wordt 2e en Onno Reijnhout 3e.
Ook Mitsubishi renner Ad de Brabander blijft goed presteren tijdens de Bergraces en komt in Oosterbeek als 9e over de finish.

Om 12.00 uur start de 75 minuten race, eerst de mannen, 30 seconden later de vrouwen. Door het grote deelnemersveld bij de mannen raakt de top van de vrouwen al snel verzeild tussen de mannen. Dat betekent veel lastige inhaalmanoeuvres wat zeker de eerste volle ronde extra kracht en inspanning kost. Karen Brouwer raakt bij de start iets achterop bij haar grootste concurrentes, de Giant dames Monique Zeldenrust en Annefleur Kalvenhaar. In 2 ronden tijd zet Karen alles recht en weet ze uiteindelijk de race op overtuigende wijze te winnen. Monique Zeldenrust wordt 2e en Annefleur Kalvenhaar 3e.

Karen: “Na de start zaten we al direct tussen de mannen, door de drukte en hectiek is inhalen niet altijd eenvoudig. Soms pak je net het verkeerde spoor! Maar die problemen golden ook voor mijn concurrenten. De eerste twee ronden heb ik het zwaar gehad maar daarna ging het super. Zag ik in de verte weer een paar mannen rijden, hup aanzetten, er naartoe rijden en er voorbij. Dat motiveert, bedankt heren!”

De winst voor Ramses Bekkenk en Karen Brouwer betekent dat zij hun eerste positie in het algemene klassement van de Bergraces verstevigen. De 4e en laatste Bergrace wordt op 2 september verreden op en rond de Goudsberg in Lunteren.