Leiderstrui Cape Pioneer Trek nog steeds om de schouders van Mos en Smeenge

Hun riante voorsprong is intussen geslonken tot enkele secondes maar Gerben Mos en Tim Smeenge zijn nog steeds het leidende duo in de Cape Pioneer Trek na de vijfde dag. In de derde etappe van Mosselbay naar George verloren ze een kleine minuut op DSV maar ontsnapte het duo aan een voortijdige uitschakeling nadat twee springbokken rakelings over Mos heen sprongen. De tijdsschade in de vierde etappe van George naar Louvain waarin ruim twee minuten prijs moest worden gegeven op DSV was groter.

‘Vandaag reden we naar Oudtshoorn en ik had het erg lastig in de eerste klim en we verloren de aansluiting met de voorste groep. Dankzij het vele kopwerk van Tim sloten we na 30 kilometer achtervolgen echter weer vooraan aan. In de daarop volgende technische sectie bergop moesten we weer een gaatje laten maar gelukkig kon ik het laatste stuk naar George mijn deel van het werk weer doen en hielden we de schade beperkt en dragen morgen voor de vierde dag het geel.’, aldus Mos.

‘Het waren drie zware dagen maar er waren ook genoeg momenten om van de omgeving en het gevarieerde dierenrijk dat deze race biedt te genieten. Bij het vertrek uit Mosselbaai richting George zagen we nog een walvis en even later vlogen de springbokken om onze oren nadat we daarvoor al zebra’s tegen waren gekomen. Op weg naar Oudtshoorn kruisten vandaag giraffes onze weg en wie weet wat we de komende twee etappes nog tegen gaan komen. Nu eerst herstellen want morgen staat de Swartberg op het menu.’, aldus Smeenge.

In het algemeen klassement staan Arno du Tout en Gert Heyns (DSV Pro Cycling) nog steeds tweede en bezetten Wolfgang Krenn en Moran Vermeulen (Asrin) de derde plaats.