Bram Rood en Ramses Bekkenk winnen Offroad Finnmark

Ramses Bekkenk en Bram Rood hebben tijdens hun eerste editie van Offroad Finnmark laten zien over een stevige dosis mentale en fysieke weerbaarheid te beschikken. Dinsdag avond vertrokken ze om zes uur vanuit Alta voor hun race over zevenhonderd kilometer door Finnmark. Op vrijdagmiddag om vier uur zat voor beide KMC-Fruit to Go bikers hun missie erop en kwamen ze totaal uitgeput weer aan in Alta.

Photo: Steinar Vik

Tijdens de wedstrijd gebruikten ze beide verplichte stops van vier en een half uur in Kautokeino en Karasjok om uitgebreid te eten en te slapen. Ook bij de overige stops namen de mannen meer tijd dan de verplichte vijf minuten. Door de regenval vooraf en tijdens de race was deze uitgave namelijk één van de zwaarsten en eigenlijk liep het parkoers bijna nergens. Op het punt van breken kwamen de mannen dan ook aan in Soussjavri. Een warm gestookte sauna en rendiersoep hielp ze er echter weer bovenop en na een half uur vertrokken ze weer in de nacht op weg naar Karasjok.

‘Het was ontzettend zwaar en omdat het parkoers bijna nergens liep maakte dat het mentaal ook erg zwaar. Normaal is een snelle afdaling of een pad dat loopt de afwisseling die je nodig hebt na stukken lopen, ploeteren en harken.’, aldus Bekkenk. Rood vervolgt: ‘Daarnaast krijg iedereen ook met fysieke ongemakken te maken. Ramses bleef met zijn voet tussen stenen hangen in een rivier met een kneuzing tot gevolg en ik stootte mijn knie waarvan ik veel last had. We zijn denk ik nog nooit zo blij geweest om de finish boog te zien na een wedstrijd. Dat zegt toch wel wat want intussen hebben we er allebei al aardig wat gereden.’, aldus Rood.