Transalp: etappe 6 Livigno – Ponte di Legno

De organisatie noemt het de “Königsetappe” maar je kunt het ook bijltjesdag noemen. Het rijden in duo-teams zorgt altijd voor een spanningsveld, je moet samen finishen maar bent tijdens de etappe nooit even sterk. Daarom bestaat er altijd de kans dat een teamlid zich over de kop fietst. Dit, in combinatie met de slechte weersomstandigheden tijdens de eerste twee etappes en de dagelijkse grote temperatuursverschillen, geeft een verhoogde kans op verkoudheid en aanverwante ziektes.

Het hoogst geklasseerde team dat met dit ongemak te maken krijgt is Team Bulls met Karl Platt en Tim Böhme. Böhme heeft vanaf etappe 1 al moeite om Platt bij te houden en loopt vervolgens ook een verkoudheid op. Het gaat niet meer, de koek is op en Böhme stapt uit. Team Bulls capituleert.

Ook Ramses Bekkenk en Bram Rood van het Mitsubishi Mountainbiketeam hebben zo hun gedachten over deze Königsetappe. Problemen met de ketting, een lekke band en verkeert rijden (al die bergen lijken ook zo op elkaar…). Uiteindelijk wordt toch de finish in Ponte di Legno gevonden en gehaald. Een 13e plaats is het gevolg, voor het eerst een plek buiten de top tien! Door het uitvallen van Team Bulls blijft de 8ste plek in het klassement gelukkig behouden. De tegenslag en bijhorende ergernis hebben veel energie gekost, Ramses daarover: “Bram en ik, we voelen ons echt total loss na deze dag. Laten we hopen dat we voldoende herstellen voor de zware etappe van morgen.”

Hectiek voor de start van de etappe