NK Mountainbike Marathon 2012

De mountainbike marathon krijgt veel aandacht in het Mitsubishi Mountainbiketeam. Zowel de ploegleiding als de renners zien deze discipline toch als de oervorm van het mountainbiken en je hoeft niet net zo oud als Bart Brentjens te zijn om te weten dat ooit de cross country wedstrijden ook minimaal 3 uur duurden.
Maar het is vooral de mix van topsport en breedtesport wat de marathon zo speciaal maakt.

Voor het Mitsubishi Mountainbiketeam starten naast Ramses Bekkenk en Bram Rood (lees hier hun relaas) ook Karen Brouwer, Ad de Brabander en Bart Barkhuis aan de 103 km lange uitdaging. Karen start sterk en ligt bijna de gehele race op een steady derde plaats, maar uiteindelijk gooit een lekke band roet in het eten. Karen: “Oh, het ging eigenlijk best wel lekker, ik kon mijn tempo goed vasthouden totdat ik die lekke voorband kreeg. De vloeibare latex kreeg het gat niet dicht en daar stond ik dan! De huidige tubeless ready banden zitten zo strak om de velg, daar heb ik niet de kracht voor.”

Karen in een ultieme poging om Monique Zeldenrust bij te halen

Hulp kwam er uit onverwachte hoek. Bart Barkhuis was eerder al gestopt vanwege knieklachten en reed op halve kracht de wedstrijd uit. Hij treft Karen langs het parkoers en helpt haar weer op weg. Inmiddels had Karen ruim 5 minuten verloren en was ingehaald door Monique Zeldenrust. Tanden op elkaar en in de achtervolging op Monique, maar het mocht niet meer baten. Zo dicht bij een podiumplek op een NK, dat doet pijn!

Ad bij de finish, al het afzien is weer snel vergeten

Ad de Brabander start bij de Masters 2 en is urenlang de beste Mitsubishi renner in de wedstrijd. Ad: “Ik begon voorzichtig maar op een gegeven moment reed ik in de kopgroep. Dat ging allemaal zo makkelijk dat ik al helemaal in winst of in ieder geval een podiumplek ging geloven. Maar de laatste 30 km zakte ik finaal door het ijs, ik ben zo naar de kl**te gegaan, niet normaal!” Maar het blijft een schitterende wedstrijd, de Bart Brentjens Challenge.”