Bram Rood wint Beskidy Mountainbike Trophy 2012

Mitsubishi renner Bram Rood wil dit jaar goed presteren tijdens het EK Mountainbike Marathon in Tsjechië. Ter voorbereiding schrijft Rood zich daarom in voor de Beskidy Mountainbike Trophy 2012, die vind 1 week voor het EK plaats en ligt op de route. Bovendien beloofd het een mooi avontuur te worden in een voor Nederlanders nog een redelijk onbekende omgeving.

Vanaf dag 1 wordt de race gedomineerd door 3 man, de Pool Adrian Brzózka en de Nederlanders Bas Peters en Bram Rood. Brzózka en Peters rijden de 4 dagen durende race niet uit waardoor Bram Rood een afgetekende overwinning behaald.

Beskidy van dag tot dag:

Dag 1:
Op donderdag 7 juni 2012 is de Beskidy Mountainbike Trophy van start gegaan. De eerste etappe voert over de Skrzyczne, de hoogste berg in de Silezische Beskiden. Volgens de Poolse organisator een etappe om er lekker in te komen, want “slechts” 66 km lang en “maar” 2300 hoogtemeters.
Bram Rood van het Mitsubishi Mountainbiketeam zit direct goed in de wedstrijd en komt als derde over de finish achter de Pool Adrian Brzózka (1e) die in een sprint Bas Peters (2e) nipt verslaat.

Bram: “Voor de top van de langste klim moest ik een gaatje laten op Bas en Brzózka. In de afdaling ging ik volle bak naar beneden en reed het gaatje bijna dicht. Helaas reed ik mijn band lek, de vloeibare latex deed zijn werk maar door de afgenomen bandenspanning moest ik gas terugnemen. Bij de verzorgingspost heb ik de band weer opgepompt, door al dit tijdverlies lukte het me niet meer om bij de twee koplopers aan te sluiten. Het was zwaar, maar mooi…..heel mooi!”

Foto geplaatst na toestemming van de organisator

Dag 2:
Vrijdag 7 juni 2012 start de 2e dag van de Beskidy Mountainbike Trophy in Tjechië (Bukovec). De race beloofd zwaar te worden met bijna 80 km en 2800 hoogtemeters. De zwaarte zit ‘m vooral in de steile klimmen en de nog steilere en technische afdalingen.

Bram: De situatie was gelijk aan die van gister. Adrian Brzózka en Bas Peters reden op de 2e klim zo’n 2 minuten bij mij vandaan. Ze waren gewoon sterker en ik besloot om mij niet te forceren. Ik wil namelijk op 17 juni tijdens het EK Mountainbikemarathon pieken. Op de top van die tweede beklimming trof ik echter Bas Peters aan die met pech kampte. De tweede plaats kreeg ik zo vrij eenvoudig in handen en die wist ik vast te houden tot het eind. Ook vandaag was het weer maximaal genieten! De steile klimmen maakten het zwaar en de technische afdalingen boden weinig gelegenheid tot rust, maar het is hier mooi…..heel mooi!

Dag 3:
De leider in het algemeen klassement van de Beskidy Mountainbike Trophy, de Pool Adrian Brzózka, is niet gestart in de 3e etappe. Dit bleek voor de organisatie geen verrassing te zijn, Adrian Brzózka had al eerder aangegeven alleen de eerste 2 etappes te zullen rijden. Zodoende ging Mitsubishi renner Bram Rood in deze 3e etappe van start als leider van het algemeen klassement.

Bram: “Het kan raar lopen, zo lig je redelijk kansloos voor de overwinning op een derde plaats (na de 1e etappe) en nu begon ik de derde etappe als klassementsleider met 7 minuten voorsprong op Bas Peters. Vandaag lag het tempo niet overdreven hoog, Bas en ik reden in de 2e beklimmen op een steil stuk weg van onze mede koplopers. De afdaling die volgde was een hele mooie, met veel rotsblokken en boomwortels. Beneden aangekomen namen we bij de verzorgingspost een flesje drinken en sloot een Pool zich bij ons aan. We bleven met z’n drieën aan kop tot dat de Pool in de laatste afdaling lek reed. Bas Peters won uiteindelijk de etappe en ik werd op 1,5 seconde tweede en blijf leider in het algemeen klassement.”

Foto geplaatst na toestemming van de organisator

Dag 4:
Controleren, geen risico’s nemen en alles heel houden, dat is precies wat Mitsubishi renner Bram Rood heeft gedaan. Het Nederlandse onderonsje bleef uit omdat Bas Peters uitviel met een afgebroken achterpad.
Bram: “Ik startte vandaag met de zelf opgelegde opdracht om alleen maar te volgen, meer was immers niet nodig. En dat is precies wat ik gedaan heb. Uiteindelijk ben ik toch nog samen met een Pool weggereden en die liet ik min of meer winnen. Ik ben erg blij met deze overwinning, een prima boost voor volgend weekend. Dan hoop ik mee van voren te kunnen strijden tijdens het EK Mountainbike Marathon in Tsjechië.